НАТО одобри мерки за разширяване на присъствието си в Черно море. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след среща на външните министри на страните членки във Вашингтон, където отбелязаха 70 г. от основаването на военния съюз, информират руски медии.

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили на Грузия и Украйна.

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри

Ние одобрихме пакет от мерки, който имат за цел по-голяма осведоменост за ситуацията, а също засилване на подкрепата за Грузия и Украйна, каза Столтенберг на пресконференция. Той добави, че става въпрос за обучаване на военноморските сили и бреговата охрана на двете страни, акостиране на натовски кораби на пристанища на двете държави, съвместни учения и обмен на информация.

Снимка 416289

Източник: ЕПА

Генералният секретар припомни, че в момента в Черно море има една корабна група на НАТО, която провежда маневри с украински и грузински кораби.

Русия: В Норвегия са умрели от срам, след като шефът на НАТО сравни Сталин с ДАЕШ

Русия: В Норвегия са умрели от срам, след като шефът на НАТО сравни Сталин с ДАЕШ

Руснаците не си поплюват

Русия използва сила за незаконното анексиране на Крим от Украйна и продължава да трупа военна сила в региона, каза Столтенберг и призова Москва да освободи задържаните украински моряци.

По думите му едновременно той се обявява за засилване на отбраната на Алианса и в същото време за диалог с Русия. Той поясни, че всички държави членки на НАТО подкрепят този подход.

Столтенберг разкри, че страните членки са обсъдили и прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват между Русия и САЩ.

Снимка 416290

Източник: ЕПА

Призоваваме Русия да се върне към пълно и проверимо съблюдаване на договора, но времето изтича и НАТО се подготвят за свят без договора. Обсъдихме допълнителни стъпки и възможни мерки, които можем да предприемем, ако Русия не се върне в договора, подчерта Столтенберг.

В Русия обявиха за "празни" заплахите на САЩ да изключат Турция от НАТО

В Русия обявиха за "празни" заплахите на САЩ да изключат Турция от НАТО

Анкара едва ли ще се откаже от сделката за С-400

Няма да подражаваме на действията на Русия, изтъкна той. Столтенберг заяви, че НАТО не планира разгръщане на ядрени ракети в Европа. Според него нарушенията от страна на Москва са "дестабилизиращо поведение".

Столтенберг съобщи още, че всички страни членки са обещали да инвестират повече средства в отбрана.

На 2 февруари Вашингтон преустанови изпълнението на договора за ракетите от 1987 г. и започна процедура за оттегляне от споразумението.

На 4 март Путин подписа указ за спиране на изпълнението на договора от страна на Русия.

Подписан от САЩ и СССР през 1987 г., Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег беше крайъгълен към за европейската сигурност в продължение на години. Договорът забранява наземните ракети с обхват между 500 и 5500 км, много от които бяха разположени от двете страни на Желязната завеса по това време.