Руският президент Владимир Путин е подписал указ за преустановяването от страна на Русия на прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщават от Кремъл, цитирани от руските медии.

Указът влиза в сила от датата на подписването му. Путин обяви на 2 февруари, че Русия спира да изпълнява задълженията си по договора. 

Отбелязва се, че Русия ще спре изпълнението на договора, докато САЩ не отстранят всички нарушения на задълженията си по споразумението или до прекратяването на неговото действие.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

През 1987 г. СССР и САЩ подписаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. До юни 1991 г. договорът беше изпълнен: СССР унищожи 1846 ракетни системи, а САЩ - 846.

Въпреки това на 2 февруари, след поредица от взаимни обвинения за нарушаване на договора, американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от договора по причина, че Русия не го спазва. От своя страна Русия многократно заявяваше, че спазвала стриктно задълженията си по споразумението.

Кремъл настоя, че Русия ще отговори огледално на такава стъпка. Путин подчерта, че всички предложения за разоръжаване на Москва "остават на масата и вратите са отворени", но поиска да не се водят никакви преговори за разоръжаване.

По-рано Путин обясни действията на Москва в случай на разполагане на американски ракети в Европа. Той отбеляза, че реакцията на Москва ще бъде "огледална и асиметрична".

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

Съюзниците на САЩ от НАТО напълно подкрепяли решението им