"С непрекъснато адаптиране към новите реалности ние ще се изправим пред всяка заплаха, по всяко време, от всяка посока. Със силата на нашите ценности ние ще направим НАТО още по-силна." С тази декларация завърши юбилейната среща на външните министри на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) във Вашингтон, посветена на 70-а годишнина от основаването на алианса.
Българската делегация на срещата се оглавява от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Първите дипломати от НАТО заявяват още, че са готови да се противопоставят единни на тероризма във всичките му форми, предизвикателствата на миграцията, киберзаплахите и дезинформацията.

"Днес нашият съюз е по-силен отвсякога, гарантирайки свободата на своите почти един милиард граждани, сигурността на своята територия, защитата на общите ни ценности: демокрация, индивидуални свободи, човешки права и върховенство на закона", се казва още в декларацията на срещата.

Захариева: Да върнем Русия към спазването на международното право

Захариева: Да върнем Русия към спазването на международното право

Не се предвиждат допълнителни ангажименти спрямо България...

Министрите обсъдиха състоянието на отношенията с Русия, включително ситуацията около Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег.
Те отново призоваха Москва да освободи задържаните в Керченския пролив украински моряци и да гарантира свободното корабоплаване в региона.

"Сигурността в Черно море е изключително важна за България. Страната ни подкрепя двупистовия подход спрямо Русия, който от една страна изисква политика на възпиране, а от друга - поддържането на конструктивен диалог", изтъкна Захариева.
Пакетът за Черно море, който одобриха министрите, предвижда подобряване на координацията на НАТО с Грузия и Украйна и увеличаване на подкрепата за тези две държави, но не води до поемане на нови ангажименти от страна на България и до разполагане на нови сили на НАТО в Черно море.

Външните министри обсъдиха и борбата с тероризма, който продължава да бъде пряка заплаха за НАТО и страните партньори.

Всички министри също така приветстваха своя колега от Северна Македония Никола Димитров, който присъства за първи път като представител на бъдещ член на НАТО.
А той емоционално благодари на първите дипломати на България и Гърция - Екатерина Захариева и Йоргос Катругалос, за подкрепата и сключените двустранни договори, позволили даването на зелената светлина за членство на Скопие в Алианса и започване на преговори с ЕС, пишат пресслужбата на Министерството на външните работи (МВнР).

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили