Грузия е повикала руския посланик, за да му връчи протестна нота.

Това ще бъде 38-мия такъв документ, който получава Вячеслав Коваленко за тази година.

Протестът на Грузия е във връзка с въвеждането на 400 руски военнослужещив Абхазия.

Според официални съобщения в Абхазия, по молба на Сухуми, се намират около 400 човека от жп-войските които изпълняват задача ремонт на влакова линия.

Тбилиси оценява тези действия като подготовка за осъществяване на интервенция против Грузия. В свое изявление министърът на външните работи на Грузия Григол Вашадзе посочи, че пътния ремонт се извършва с цел подготовка на такава интервенция.

Миналата седмица Коваленко също бе извикан в Министерство на външните работи на Грузия. Тогава на него му бе връчена нота във връзка с разследване на мисията на ООН за наблюдение в Грузия. В доклада се казваше, че грузински безпилотен самолет е свален на територията на Абхазия от руски изтребител.

Държавният департамент на САЩ осъди решението на Москва за изпращане на войските.

„Тази стъпка на Русия е особено трудно да бъде разбрана, особено в контекста на направеното вече изявление на Грузия в Съвета за сигурност на ООН и уверенията й, че на практика е преустановила всякакви полети на разузнаването над Абхазия с безпилотни разузнавателни самолети., се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент Шон Маккормак.

От своя страна обаче президентът Саакашвили изрази надежда, че отношенията между двете страни ще тръгнат в нова посока след смяната на президента в Русия.