Над една трета от германските производители се опасяват, че Brexit (напускане на ЕС от Великобритания) ще се отрази негативно върху техния бизнес. Точната цифра е 38 на сто според данни, публикувани от института Ifo.

61 процента от производителите, които са участвали в проучването, от друга страна, очакват Brexit да няма никакъв ефект върху дейността им, докато само 1 процент очакват неговото въздействие да бъде положително.

Големите компании с над 500 служители са особено загрижени за изхода от референдума, като 53% очакват Brexit да повлияе негативно на техните операции. За производителите, занимаващи се с износ, 41% очакват негативни последици, което е малко по-високо от средното.

Делът на компаниите в сектор електроника, които се опасяват от отрицателно влияние на Brexit, е 52%, което е доста над средното. В автомобилната индустрия съответният дял е 49 процента, 45% - в бизнеса с метали, и 43% в производството на оборудване.

В химическата индустрия 39% изразяват опасения, което е само малко по-високо от средното за производството като цяло, докато данните са под средното за бранша храни, напитки и тютюневи изделия (28%), както и за сектор текстил, облекло и кожени изделия (21 процента).