Турската полиция задържа 14 души, заподозрени за връзки с терористичната организация „Ал-Кайда" и за подготовка на терористичен акт, пишат чужди медии.

Арестите последваха, след като по време на обиски в провинция Анкара бяха открити тайни помещения с оръжие и взривни вещества. В един от обискираните домове са били открити 700 кг амониева селитра - основен компонент за изработване на самоделни взривни устройства.

В резултат полицията е предприела операция по арести на лица, свързани с афганистанска терористична мрежа.

Според една от версиите задържаните лица са планирали да извършат нападения срещу намиращи се в Турция американски дипломати и военни с цел да отмъстят за смъртта на лидера си Осама бин Ладен, убит на 2 май в Пакистан. Антитерористични полицейски операции са били проведени и в Бурса и Ялова.

Турската полиция регулярно провежда арести на ислямистки групи и лица, заподозрени във връзки с бунтовници, но невинаги тази информация се изнася.

Подобни арести са били проведени и през юни в градове в Южна Турция.

През май тази година няколко души бяха ранени при експлозия на бомба край голям търговски център в Истанбул. Инцидентът стана седмици преди парламентарните избори, но нито една от радикалните групи в страната не пое отговорност за атентата.

Междувременно един от водещите анализатори на турските служби за сигурност съобщи неотдавна пред американски дипломати, че 7 % от населението на страната се явява привърженик на радикалния ислям, което се дължи на външна пропагандна дейност.

„Това означава, че ако се приеме, че сред тези групи има влияние „Ал-Кайда", то в страната има 350 000 потенциални терористи", посочва анализаторът.