Германската полиция е арестувала около 400 протестиращи, опитващи да блокират достъпа до конгрес на крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия” (AfD). Между членовете на партията и леви активисти възникнали сблъсъци, съобщава Агенция „Франс прес”.

Протестиращите палили автомобилни гуми, хвърляли фишеци по полицаите и журналистите близо до конгреса в западния град Щутгарт, обяви полицията. 

Служителите на реда наброявали около 1000 души. 

По време на конгреса крайнодясната популистка партия иска да приеме ясен антиислямски манифест, окуражена от възхода на европейски антимигрантски групи като австрийската партия на свободата.

Конгресът на „Алтернатива за Германия” се провежда седмица, след като крайнодясната Партия на свободата на Норберт Хофер шокира политическите среди в Австрия, печелейки първия тур на президентските избори.

Тежковъоръжени полицаи използвали лютив спрей, за да задържат протестиращите, докато служители на реда ескортират членовете на партията до конгресната зала. Много от протестиращите били облечени в черно и имали маски на лицата си.

„Няма права за нацистка пропаганда”, скандирала една група демонстранти.

Сега, събирайки около 14 % гласове, „Алтернатива за Германия” е насочила погледа си към влизане във федералния парламент на изборите следващата година след поредица от победи в страната.

Партията е основана само преди три години и оттогава постепенно измества политиките си вдясно.

„Алтернатива за Германия” шумно протестирали срещу либералната миграционна политика на канцлера Ангела Меркел.

Около 2400 членове се очакват на конгреса през уикенда, който се провежда, след като зам.-председателят на партията и евродепутат Беатрикс Фон Щорх миналата седмица предизвика гняв. Тя определи исляма като политическа идеология, която е несъвместима с Конституцията на Германия.

Щорх обяви, че конгресът ще призове за забрана на ислямски символи в Германия – такива като минарета на джамии, призива за молитва и пълно покриване на лицата на жените.