Бившият президент на Хондурас Хуан Ернандес беше осъден в сряда в Ню Йорк на 45 години затвор и глоба от 8 милиона доларапо обвиненията в трафик на наркотици от федерален съд в САЩ, съобщава АП.

Съдия П. Кевин Кастел заяви, че наказанието трябва да послужи като предупреждение за "добре образованите, добре облечени" хора, които получават власт и смятат, че статусът им ги поставя над правосъдието, когато нарушават закона.

"Невинен съм, каза Ернандес при произнасянето на присъдата. Бях погрешно и несправедливо обвинен."

В дълго изявление, прекъсвано от съдията, който многократно му напомни, че това не е време за преразглеждане на процеса, Ернандес се представи като герой на движението за борба с трафика на наркотици, който се обедини с американските власти при три администрации на президента на САЩ за намаляване на вноса на лекарства.

Но съдията каза, че доказателствата от процеса доказват обратното и че Ернандес е използвал "значителни актьорски умения", за да изглежда, че е кръстоносец срещу трафика на наркотици, докато е разполагал полицията и военните на своята нация, когато е необходимо, за защита на търговията с наркотици.

Кастел нарече Ернандес "двуличен политик, жаден за власт", ​​който защитава избрана група трафиканти.

САЩ осъдиха бивш президент на Хондурас за трафик на наркотици

САЩ осъдиха бивш президент на Хондурас за трафик на наркотици

Хуан Орландо Ернандес имаше близки връзки с Тръмп

Припомняме, че през март Ернандес беше признат за виновен за заговор за внос на кокаин в САЩ и за притежание на "разрушителни устройства", включително картечници.

Прокурорите твърдят, че бившият президент е управлявал Хондурас като "наркодържава", като е защитавал и приемал подкупи от наркотрафиканти.

Ернандес бе заплашен от доживотен затвор.

55-годишният бивш президент отреча да е извършил каквото и да било нарушение и пледира невинен по делото.

Той беше осъден от жури във федерален съд в Манхатън след около два дни обсъждане.

Съдът разреши екстрадицията на бившия президент на Хондурас в САЩ

Съдът разреши екстрадицията на бившия президент на Хондурас в САЩ

Там той е издирван за предполагаем трафик на наркотици

Ернандес беше президент на Хондурас от 2014 г. до 2022 г., като изкара два последователни мандата.

Първоначално той се кандидатира като кандидат за спазване на закона и реда, който обещава да се справи с проблема с престъпността в страната, свързана с наркотици.

Вместо това прокурорите го обвиниха, че си партнира с "някои от най-плодовитите трафиканти на наркотици в света, за да изгради корумпирана и брутално насилствена империя, основана на незаконния трафик на тонове кокаин за Съединените щати".

Три месеца след като напуска поста, той е екстрадиран в Ню Йорк и арестуван през април 2022 г., за да му бъдат повдигнати федерални обвинения в САЩ.

Някога Ернандес беше възприеман като силен съюзник на САЩ. По време на неговото управление на Хондурас страната получи над 50 млн. долара помощ за борба с наркотиците от САЩ, както и допълнителни милиони долари за сигурност и военна помощ.