48 сантиметра на човек. Толкова завладяна територия се пада на всеки убит или ранен руски войник в Бахмут. Министерството на отбраната публикува заключенията си във видеоклип, публикуван в Twitter, за който съобщава руската редакция на BBC

Такова изчисление прави Британското министерство на отбраната въз основа на факта, че в района на Бахмут Русия е напреднала с около 29 км, а загубите ѝ възлизат на до 60 000 души.

"Сега в града живее само 1% от довоенното население от 70 000 души", отбелязва министерството.

В края на май президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия е загубила до 100 000 души край Бахмут.

Руската редакция на BBC, съвместно с MediaZone и екип от доброволци успяват да установят имената на 5703 души, които може би са загинали в боевете за Бахмут .

Това са или такива, на които Бахмут е посочен в некролозите, или такива, които са се сражавали като част от ЧВК "Вагнер" и са починали след 1 август 2022 г. - около тази дата започваха боевете за Бахмут. Повечето от загиналите, които сме идентифицирали, са затворници.

BBC смята въз основа на наблюденията върху гробищата в различни региони на Русия, че действителният брой на жертвите може да е два пъти по-голям от броя на загиналите, които са идентифицирани поименно. Тоест и според най-консервативната оценка руската страна може да е загубила около 12 хил. души в боевете за Бахмут.

Украйна съобщава за нови успехи край Бахмут

Украйна съобщава за нови успехи край Бахмут

Русия се опитва да си върне загубените позиции

Но в случая с "Вагнер" действителният брой на загиналите може да е много по-висок и от тази консервативна оценка, тъй като служителите на ЧВК често са погребвани по-тайно от руските военни, а някои от пленниците дори са погребвани в нови гробища, които не е лесно да бъдат открити. Поне едно от тях се намира извън руските граници, близо до Луганск.

Характерът на боевете при Бахмут, които вече е обичайно да се наричат "касапница", ни подсказва, че руските военни може да са загубили повече от 20 000 души за близо 10-месечните опити да превземат Бахмут, а съотношението на ранените, предвид лошата подготовка на затворниците, може да достигне 1:5 или повече.