5 000 граждани на Европейския съюз се бият в редовете на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак. Това обяви пред Европейския парламент холандският външен министър Берт Кундерс, съобщават световните информационни агенции.

Повторението на нападения като ударите в Париж остава възможно, полето на действие на терористите се разширявало, алармира той.

За холандското председателство на ЕС ще бъде приоритет отпадането на пречките пред обмена на разузнавателни данни в Общността. От ключово значение е приложението на гласуваните мерки по въпроса за борбата с тероризма, това е спешна необходимост. Много е важно сътрудничеството със САЩ, първостепенен приоритет е охраната на външните граници, настоя още холандският първи дипломат.

Кундерс отбелязал, че интернет е едно от основните средства за радикализация, а образованието е ключ в преодоляването на радикализацията. Той обаче призовал, че не трябва да се смесват темите за тероризма и миграцията.

От своя страна еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочил, че терористичната заплаха в ЕС е висока и е налице. "Борбата с тероризма е общоевропейска задача, държавите в ЕС трябва да си имат повече доверие и да споделят повече информация", призовал той. 

Аврамопулос посочи, че миналата година Европа е дала 150 жертви на тероризма и това е било повратна точка. Тази година ще тръгнем по пътя на парите на терористите, трябва да ги лишим от достъп до средства. Ясно е, че е необходимо да подобрим опазването на външните граници, за да спасим Шенген. Да не приравняваме бежанците и терористите, настоя и Аврамопулос.