Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва свидетелства близо 5 часа на провелото се вчера заседание по делото срещу него.

Бразилският политик е обвинени и в това, че е получил апартамент на бреговата линия като рушвет от строителната компания OAS. Това е поредното обвинение срещу политика - срещу него има и обвинения за корупция и пране на пари.

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва с пето обвинение за корупция

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва с пето обвинение за корупция

Радва се на голяма популярност въпреки корупционните скандали

Делото срещу един от най-известните и противоречиви политически фигури в Бразилия беше гледано в южния град Куритиба от съдията Серджо Моро, който и оглавяваше и показанията относно скандалът с "Операция Автомивка". Изслушването на Лула се проведе пред закрити врата.

Стотици полицаи, разположени по покривите около съда, следяха за нередности, заради голямата вълна от протестиращи привърженици на лявата Работническа партия. Според привържениците на Лула делото срещу него цели да саботира неговото завръщане в политиката на страната.

Луис Инасио Лула да Силва беше президент на Бразилия от 2003 - 2010 г. Според проучвания на нагласите в страната се предполага, че той е и фаворит за връщането във властта догодина, през 2018 г. Това обаче може да бъде възпрепятствано, ако Лула влезе в затвора, посочка АФП.

Очаква се да има окончателно решение по делото до няколко седмици.