Половината от гражданите на Северна Македония смятат, че международната общност трябва да участва в процеса на избор на съдии и прокурори. Това показват резултатите от последното проучване на общественото мнение, проведено от Скопския институт за политически изследвания за Детектор, съобщи "Сител". Проучването е проведено с участието на 1115 респонденти в периода от 1 до 4 февруари тази година. 

Според него, 47,8% от гражданите смятат, че международната общност трябва да участва в процеса на избор на съдии и прокурори, а 36,1% с против.

По етнос, 62,4% от етническите албанци и 42,7% от македонците са за участие на международната общност.

50,9% от анкетираните са на мнение, че прокурори от чужбина трябва да бъдат включвани в някои нашумели съдебни процеси, а 35,1% смятат, че не трябва. Разликата в нагласите според етническата структура на респондентите тук е идентична с предходния въпрос.

Северна Македония започва чистка в съдебната си система

Северна Македония започва чистка в съдебната си система

Ще се проверява материалното състояние на всеки съдия и прокурор

Повече от три четвърти от гражданите или 78,6% смятат, че трябва да се направи проверка в съдебната система, тоест да се провери имуществото на съдиите заедно със съдебните дела, по които са участвали под наблюдението на международната общност.

Припомняме, че през 2020 г., Скопие обяви, че започва чистка в съдебната система.