В момента в Украйна се разследват около 5000 руски военни престъпления, заяви главният прокурор Ирина Венедиктова на брифинг в Буча във вторник.

"Дори в такава жестока ситуация военните престъпления са на първо място в спектъра, следвани от престъпленията срещу човечеството и геноцида", цитира Венедиктова вестник "Киевски независим".

"Прокурорите ръководят разследването на ужасяващия факт на измъчване, убийство и опит за изгаряне на телата на 6 цивилни граждани в Буча. Наказателното дело е образувано по чл. 438 от Наказателния кодекс ", уточни в "Туитър" Ирина Венедиктова.

Навални за Буча: Не можете и да си представите чудовището на лъжата в ефира

Навални за Буча: Не можете и да си представите чудовището на лъжата в ефира

Визира версиите по официалните канали на Руската федерация

"Под ръководството на прокурорите се води досъдебно разследване за нарушения на законите и обичаите на войната и нарушения на международното хуманитарно право. Окупаторите са се опитали да изгорят телата на шестима измъчвани и убити цивилни граждани в Буча", посочи главният прокурор на Украйна.

Кметът на град Буча заяви пред Би Би Си, че руските войски са застреляли около 320 цивилни по време на окупацията на града.

Русия в ООН: Само аматьори могат да вярват за Буча

Русия в ООН: Само аматьори могат да вярват за Буча

Небензя обяснява, че се разпространяват лъжи за действията на руските военни

В ефира на предаването "Тази вечер" Анатолий Федорук заяви, че лично е станал свидетел на екзекуциите на няколко души, извършени от силите на Москва.

"Видях няколко епизода", казва Федорук. "Имаше три цивилни коли, които се опитваха да се евакуират към Киев и бяха брутално разстреляни. Имаше една бременна жена, чийто съпруг крещеше с молба да не я застрелват, но те просто я застреляха брутално".

New York Times сравнява сателитни снимки от Буча

New York Times сравнява сателитни снимки от Буча

Какво и кога се е случило на улица "Яблонска"

Федорук също така твърди, че по време на окупацията си руските сили са преследвали местни политици.

Той призова руския външен министър Сергей Лавров, който отрича обвиненията във военни престъпления от страна на войските на Москва, да "дойде в град Буча и да види телата на загиналите хора, да погледне в очите техните семейства, майки, съпрузи, деца, които са станали сираци".