Около 5 хиляди души са пресекли сирийската граница от Ливан за един ден. Това е съобщил заместник-началникът на Руския център за помирение на воюващите страни (ЦПВС) в Сирийската арабска република капитан 1-ви ранг Олег Игнасюк, цитиран от ТАСС.

"През деня 4923 души пресякоха границата на Сирийската арабска република от територията на Ливан през контролно-пропускателните пунктове Ал-Арида, Ал-Джавасия, Ал-Дабухия, Джиср ал-Камар и Джайдут Ябус", каза Игнасюк.

Той добави, че сирийските власти, съвместно с Центъра за военна помощ, са осигурили излизането на 10 бежанци от лагера Рукбан - мъже, 2 жени и 7 деца.

Повече от 400 000 са избягали от Ливан в Сирия за 2 седмици

Повече от 400 000 са избягали от Ливан в Сирия за 2 седмици

От една страна във война към друга в същото положение

Игнасюк уточни, че в рамките на 24 часа представители на Руския център за помирение на враждуващите страни са провели хуманитарна акция в село Камуния, провинция Ел-Кунейтра. Издадени са 300 хранителни пакета с общо тегло 2,9 тона.

Освен това подразделения на руската военна полиция са патрулирали в провинциите Алепо, Ракка и Хасака. През последните 24 часа в зоната за деескалация на Идлиб са регистрирани три терористични атаки срещу позиции на сирийските правителствени войски.

"Авиацията на т. нар. международна антитерористична коалиция, ръководена от Съединените щати, продължава да създава опасни ситуации в небето на Сирия. Тя извършва полети в нарушение на протоколите за деконфликт и в нарушение на въздушното пространство на Сирийската арабска република. За 24 часа коалицията е направила 11 нарушения на разпоредбите на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г. Те са свързани с некоординирани полети на безпилотни летателни апарати в района на Ал-Танф, шест нарушения от авиацията на коалицията на правилата за използване въздушното пространство на Сирийската арабска република са заснети на ден: от двойка изтребители F-15 (два пъти) и двойка щурмови самолети A-10", отбеляза той.

Русия отново критикува Запада за опасни действия в Сирия

Русия отново критикува Запада за опасни действия в Сирия

Руската авиация нанесе удари по две идентифицирани бази на джихадисти

Припомняме, че правителството на Ливан съобщи в понеделник, че повече от 400 000 души са избягали през границата със Сирия за по-малко от две седмици заради сраженията между Израел и групировката "Хизбула".

Повече от 102 000 от тях са ливанци, уточни правителственият кризисен отдел.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) отбеляза по-рано, че бежанците преминават от страна във война към държава, която е в криза вече 13 години, а това е изключително труден избор.

Очакваше се още хора да се насочат към Сирия.

Освен това, Русия редовно в съобщенията си от Сирия, заедно с постиженията си, критикува и действията на Запада като опасни нарушения.

Много често случаите са подобни.