Израелската армия нареди на жителите на 23 южни ливански села в събота да се евакуират в райони на север от река Авали, която тече от западната долина Бекаа към Средиземно море, предава "Ройтерс".

Заповедта, съобщена чрез военно изявление, споменава села в Южен Ливан, които са били скорошни цели на израелски атаки, много от които вече са почти празни.

Израелските военни заявиха, че евакуациите са необходими за безопасността на жителите поради засилените дейности на Хизбула, твърдейки, че групировката използва цивилна инфраструктура за прикриване на оръжия и извършване на атаки срещу Израел.

Хизбула отрича да крие оръжие сред цивилни.

Друг член на мироопазващата мисия на ООН в Ливан, UNIFIL, беше ударен от стрелба в петък, се казва в изявление в събота, добавяйки, че мъжът вече е стабилен, след като е претърпял операция за отстраняване на куршума.

В изявлението се казва също така, че позицията им в южния ливански град Рамя е претърпяла значителни щети поради експлозии от близки обстрели, но не се уточнява кой е отговорен за двете атаки.

Двама миротворци на ООН бяха ранени от израелски удар близо до наблюдателната им кула в Южен Ливан в петък, което предизвика осъждане от световната организация и различни нации.

Хизбула се готви за дълга война на изтощение в Южен Ливан

Хизбула се готви за дълга война на изтощение в Южен Ливан

Подкрепяната от Иран групировка все още има значителен запас от оръжия, включително най-мощните си прецизни ракети, които все още не е използвала