Хизбула се готви за дълга война на изтощение в Южен Ливан с ново военно командване, ръководещо ракетния огън и наземния конфликт, казаха източници на "Ройтерс", запознати с операциите на групировката.

Строят на Хизбула беше намален след три седмици опустошителни израелски удари и убийството на нейния лидер Сайед Хасан Насрала. Приятели и врагове на групировката сега внимателно следят колко ефективно оказва съпротива на израелските войски, преминали в Ливан с обявената цел да я прогонят от границата.

Подкрепяната от Иран групировка все още има значителен запас от оръжия, включително най-мощните си прецизни ракети, които все още не е използвала, въпреки вълните от въздушни удари, които според Израел са изчерпали сериозно арсенала й, казаха четири източника, запознати с нейните операции.

Командването на Хизбула беше прекъснато през първите няколко дни след убийството на Насрала на 27 септември, докато шиитски бойци не създадоха нова "оперативна зала" 72 часа по-късно, казаха за Ройтерс двама източника - полеви командир на Хизбула и източник, близък до групировката.

Насрала беше убит, заедно с други лидери на Хизбула и ирански командир, когато Израел откри и бомбардира неговият бункер под Бейрут.

Новият команден център продължава да функционира въпреки последвалите израелски атаки, което означава, че бойците на юг могат да изстрелват ракети и да се бият според централно издадени заповеди, според източниците, които пожелаха да не бъдат назовавани, за да обсъждат чувствителни въпроси.

Трети източник, високопоставен служител, близък до Хизбула, каза, че групата сега води война на изтощение.

Авраам Ливайн, анализатор от израелския мозъчен тръст Алма, каза, че трябва да се приеме, че Хизбула е "добре подготвена и чака" израелските войски и че не е лесна мишена.

"Фактът, че командната верига е повредена, не отнема способността да се стреля по израелски общности или да се опитват да удрят по израелските сили", каза Ливайн пред Ройтерс, описвайки Хизбула като "същата мощна терористична армия, която всички познаваме".

"Хизбула" остава организирана въпреки израелските атаки, отчита Русия

"Хизбула" остава организирана въпреки израелските атаки, отчита Русия

САЩ и Великобритания показвали лицемерие чрез подкрепата си за Израел

Бойците имат гъвкавостта да изпълняват заповеди "според възможностите на фронта", каза полевият командир на Хизбула, описвайки новото командване като "тесен кръг" в пряк контакт с бойното поле. Рядко се случва полеви командир на Хизбула да говори пред международни медии.

Той каза, че новото командване работи в пълна секретност и не даде повече подробности за своите комуникации или структура. Хизбула не е посочила нов лидер след Насрала, като най-вероятният наследник също е убит. Заместник-лидерът на шиитската групировка шейх Наим Касем каза тази седмица, че подкрепя усилията за прекратяване на огъня, но каза, че възможностите на групата са непокътнати.

Друг източник, запознат с операциите на Хизбула каза, че специалната фиксирана телефонна мрежа на групировката е "съществена" за текущите комуникации. Източници споделиха, че мрежата е оцеляла при атаки срещу комуникациите на групата през септември.

В изявление от тази седмица, подписано от "оперативната зала на ислямската съпротива", се казва, че бойците се съпротивляват на нахлувания и "наблюдават и слушат" израелските войски там, където най-малко го очакват - очевидно препратка към скрити позиции на Хизбула. В изявлението, първото публично потвърждение за съществуването на ново командване, не се посочват неговите членове, нито се казва кога и в какъв контекст е създадено.

Медийният офис на Хизбула не отговори на искане за коментар преди публикацията, която включваше подробно резюме на информацията, предоставена от полевия командир и други източници. След публикуването на тази история медийният офис на Хизбула заяви в писмено изявление, че частта от историята на Ройтерс, "приписана на полеви командир на Хизбула, е напълно невярна" и че "няма никакви източници в Хизбула".

Израелската армия разруши тунел на "Хизбула" за проникване в Израел

Израелската армия разруши тунел на "Хизбула" за проникване в Израел

Ливанската групировка е започнала да го строи преди около две години

Хизбула притежава широка мрежа от тунели в Южен Ливан, твърдят както групата, така и Израел. Тунелите се разраснаха след войната на групировката с Израел през 2006 г., според доклад от 2021 г. на мозъчния тръст Alma. Израел изчислява, че те се простират на стотици километри.

Полевият командир на Хизбула каза, че тунелите "са основата на битката". Хизбула се е трудила години наред, за да ги построи, добави той. "Тяхното време дойде", каза той.

Израелските военни пуснаха видеозаписи, които според тях показват дълбоки тунели, превзети от нейни войници. Един видеоклип, публикуван на 5 октомври, изглежда показва подземна стая, оборудвана с фиксирани телефони. "Ройтерс" не можа да потвърди датата или мястото на записа.

Източникът, близък до Хизбула каза, че тунелите, открити от Израел, са били построени, за да могат специалните части на Хизбула един ден да влязат в района на Галилея в Северен Израел. Източникът каза, че Израел не знае пълния обхват на тунелите.

Централното разузнавателно управление на САЩ каза, че Хизбула е притежавала над 150 000 ракети и ракети преди началото на настоящият конфликт.

Двамата източника казаха, че Хизбула е избрала да не използва най-мощните си ракети - включително прецизни управляеми ракети - за да запази нещо в резерв за дълга война и да избегне претекст на Израел да разшири своите удари върху ливанската инфраструктура, като летището в Бейрут, пътищата и мостове.

Третият източник каза, че групата не е атакувала градовете на Израел, като Тел Авив, с най-мощните си оръжия, защото подобен ход би дал на Израел причина да удари Ливан още по-силно.

Няма съмнение, че Израел е нанесъл огромни щети на Хизбула. През септември бяха взривени хиляди комуникационни устройства, използвани от членове на Хизбула - атака, за която Израел нито потвърди, нито отрече отговорност.

В началото на 23 септември Израел драстично ескалира въздушните удари, твърдейки, че е унищожил десетки хиляди ракети на Хизбула предимно в Южен Ливан, долината Бекаа и южните предградия на Бейрут.

Израелски официални лица казаха, че фактът, че Хизбула изстрелва средно по 100-200 ракети и ракети на ден, а не очакваните хиляди, показва значително отслабване.

Оценките варират относно мащаба на загубите на Хизбула, като един западен дипломат каза преди убийството на Насрала, че до 25% от ракетния капацитет е бил загубен

Блинкън: САЩ работят за предотвратяване на разрастването на конфликта в Близкия изток

Блинкън: САЩ работят за предотвратяване на разрастването на конфликта в Близкия изток

САЩ подкрепят правото за защита на Израел, но настояват за запазване на живота на цивилните