Шест кораба на НАТО, които понастоящем провеждат патрули в Черно море в две различни морски групи на НАТО, акостират в Констанца, Румъния, съобщава Съюзното морско командване.

Група за противодействие на мини 2 - SNMCMG2 на НАТО , под командването на Джъстин Хайнс от кралския морски флот и Морска група 2 (SNMG2), под командването на Майк Утли от кралския морски флот провеждат рутинно посещение в Констанца, като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана.

Планирани дейности включват разговори с граждани и морски власти, както и планиране на по-нататъшна оперативна съвместимост в морски учения с румънския флот.

SNMG2 понастоящем се състои от флагман на кралските военноморски сили, разрушителя HMS Duncan, румънската фрегата ROS Regele Ferdinand и турската фрегата TCG  Gaziantep.

SNMCMG2 се състои от флагман на кралските военноморски сили HMS Enterprise, румънски миночистач ROS Lt. Lupu Dinescu и турският кораб TCG Аccay.

Преди посещението в Констанца групите извършват патрули както в Черно море, така и в Средиземно море, провеждат упражнения и операции в целия регион.

SNMG2 и SNMCMG2 са две от четирите групи кораби, които съставляват морския компонент на НАТО в силите за реагиране и осигуряват важни умения, в поддържането на функциониращи морските пътища и пристанища по време на криза.

Групите участват в многобройни многонационални учения и се обучават със съюзниците и партньорите на НАТО за подобряване на оперативната съвместимост и да поддържа военни умения.