До 600 севернокорейци са "изчезнали", след като са били насилствено депортирани от Китай през октомври, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни на базирана в Сеул правозащитна организация.

Работната група за преходно правосъдие предупреждава, че те могат да бъдат изправени пред в изолираната държава.

Новината идва около два месеца след като Южна Корея изпрати протестна нота до Китай заради предполагаемото репатриране на голям брой севернокорейци, опитващи се да избягат в Южна Корея.

По данни на Работната група за преходно правосъдие стотици бегълци са били превозени в охранявани автобуси и микробуси от китайските центрове за задържане през границата към Севера на 9 октомври. Случаят беше определен като най-голямото масово репатриране от години.

Самоличността на бегълците остава неизвестна, но повечето от тях са жени, твърди организацията.

Южна Корея задържа кораб, превозващ предполагаеми бегълци от Северна Корея

Южна Корея задържа кораб, превозващ предполагаеми бегълци от Северна Корея

Четирима севернокорейци са били на кораба с намерението да изоставят родината си

"Не е установена комуникация с бегълците, откакто те са изпратени обратно", допълват от Работната група за преходно правосъдие. "Насилствено върнатите лица са изправени пред риск от изтезания, сексуално насилие и насилие, основано на пола, затваряне в концентрационни лагери, принудителни аборти и екзекуции, тъй като авторитарният режим в тяхната страна ги заклеймява като "престъпници" и "предатели".

Държавните медии на Северна Корея не са коментирали случая, но отдавна заклеймиха бегълците като "човешка измет", а през последните няколко години лидерът Ким Чен-ун затегна още повече охраната по границите.

Китайското външно министерство отрече през октомври да е имало "така наречени бегълци" в страната, но уточни, че севернокорейците са влезли незаконно по икономически причини и че Китай винаги е разглеждал въпроса според закона.

Броят на севернокорейските бегълци, пристигащи в Юга, спадна до рекордно ниско ниво по време на пандемията, когато Северна Корея затвори границите си.

Оттогава Пхенян отмени някои COVID ограничения и възобнови търговията и друг вид обмен с Китай.

По данни на китайските митнически служби през последните месеци се отчита рязко увеличение на износа за Северна Корея.

Севернокорейски дезертьор уби четирима китайци

Севернокорейски дезертьор уби четирима китайци

Инцидентът е станал на 28 декември