Френските власти увеличават активно темповете на борбата срещу радикалния ислямизъм и са затворили 650 центъра за такава пропаганда от 2017 г. досега. Това се посочва в интервюто на вътрешният министър Жералд Дарменен пред в. "Фигаро".

"Никога досега във Франция правителството не е предприемало толкова мащабни мерки срещу радикалния ислямизъм. През последните четири години дузина от тези асоциации бяха разпуснати, което е три пъти повече, отколкото при двамата предишни президенти на страната. 24 хиляди различни проверки са извършени, в резултат на което освен това от ноември миналата година са проверени 89 места за поклонение, които пораждат съмнения за разузнавателните служби - и една трета от тях сега са или затворени, или са отведени срещу тях да им попречи да извършват вредни дейности в страната ", каза Жералд Дарменен.

Франция към САЩ: Не изтегляйте войски от Ирак и Афганистан, борим се срещу ислямисти
Обновена

Франция към САЩ: Не изтегляйте войски от Ирак и Афганистан, борим се срещу ислямисти

"Изправени сме пред двустранна заплаха: хора, изпратени от чужбина и тези които са сред нас, вътрешни врагове"

Центровете за ислямистката пропаганда променят местоположението си, след като властите започнаха да оказват натиск върху джамии и дори спортни клубове, чрез които се разпространяват радикални идеи. Сега сме взели под специален контрол 15 градски блока, където хората се занимават с този вид дейност в кафенета, в различни предполагаеми благотворителни асоциации, оглавявани от ислямисти. Проверявани са и магазини на мюсюлманска литература, които разпространяват салафистки текстове и антисемитски брошури.

Властите са отпуснали и €2,5 млн. за програма, която да извършва мониторинг на итернет за радикална ислямска пропаганда. Това е помогнало на властите да замразят авоарите на 205 асоциации, близки до радикалните ислямисти.

Президентът Еманюел Макрон обеща да избави Франция от радикалния ислям.