Около 18 000 нелегални мигранти са се добрали до Европа по суша през тази година, което е увеличение с повече от 7 пъти в сравнение със същия период през 2017 г., съобщиха от Международната организация по миграция, цитирани от "Франс прес".

Най-популярният маршрут за мигрантите е от Турция за Гърция, като по него в Европа са пристигнали повече от 12 000 души по суша от януари до началото на септември.

От останалите около 6000 мигранти, повечето са влезли в Европа през Сеута и Мелила, двата испански анклава в Северна Африка, граничещи с Мароко, като те са единствената сухопътна граница на Европейския съюз с Африка.

Още 21 тела на мигранти открити по средиземноморските плажове този месец

Още 21 тела на мигранти открити по средиземноморските плажове този месец

Два пъти повече мигранти опитват да прекосят Средиземно море към Испания

Нарастването на пристигналите по суша мигранти съвпадна с намаляването на броя на хората, които се опитват да достигнат Европа по море, след като либийската брегова охрана засили патрулите в Средиземно море, опитвайки се да блокира плавателните съдове, превозващи мигранти.

Според Международната организация по миграция около 74 500 мигранти са достигнали до Европа по море досега през 2018 г., в сравнение със 129 000 души през същия период на миналата година.

"Знаем, че веднага щом един маршрут бъде блокиран, ще се отвори друг", посочва ръководителят на мисията на Международната организация по миграция в Турция Лудо Гвилава във връзка със скока в пристигналите по суша мигранти.

Над 100 загинали мигранти край бреговете на Либия

Над 100 загинали мигранти край бреговете на Либия

276 души са били спасени

Въпреки че ЕС рязко ограничи пристигналите мигранти след пика през 2015 г., Общността остава под огромен натиск да намали още повече броя на мигрантите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова тази седмица за създаването на гранична и брегова сила в размер на 10 000 души в рамките на две години, която да ограничи миграцията.