Телата на 21 души, смятани за мигранти, които се опитват да стигнат до Испания, са намерени по бреговете на Средиземно море, съобщава "Ройтерс"

С последните смъртни случаи мъртвите мигранти в Средиземно море тази година достигат 1 586 души, съобщи Международната организация по миграция (МОМ).

Тела на девет африканци са открити на 4 септември на плаж в близост до Марса Бен М'Хиди, в Алжир, на около 200 километра от испанското крайбрежие. На следващия ден още четири тела изплуват на плаж до границата с Мароко.

На 10 септември тела на шест мигранти, включително две жени и едно дете са намерени на плаж до Надор, Мароко.

Тялото на една жена е намерено на 11 септември на плажа Лас Салинас в Алмерия, а тялото на млад мъж от Субсахарска Африка е извлечено от рибари край Ла Алмадраба в испанския анклав Сеута на 13 септември.

В Испания бежанци слязоха на плаж

В Испания бежанци слязоха на плаж

Испанската гражданска гвардия задържа около 25 души

Граничните власти на Европейския съюз коментира, че броят на мигрантите, прекосяващи западното Средиземно море към Испания, се е увеличил повече от два пъти през първите осем месеца на тази година в сравнение със същия период през 2017 г, съобщава АП.

Фронтекс съобщава, че от януари до август се отчитат "около 29 600 незаконни преминавания по западно-средиземноморския маршрут, двойно повече от преди година". Около 6500 души са достигнали до Испания миналия месец, също двойно повече от август 2017 г., като повечето идват от Мароко, Гвинея и Мали.

Фронтекс допълва, че по-общо погледнато, броят на хората, преминаващи през цялото Средиземноморие е спаднал с 40% спрямо миналата година и достига 86 500 души.

Това се дължи на рязкото спадане на хората, напускащи Либия към Италия, основен маршрут за мигранти към Европа през последните години, обясняват те.

Над 100 загинали мигранти край бреговете на Либия

Над 100 загинали мигранти край бреговете на Либия

276 души са били спасени