Седем души бяха убити в сряда при престрелка между мексиканската армия и заподозрени членове на наркокартели в северния граничен град Нуево Ларедо, съобщи АП.

Стрелбата е втората за няколко седмици, след като вълна на насилие удари Нуево Ларедо, отвъд границата с щата Тексас, САЩ.

Полицията в граничния щат Тамаулипас каза, че военният персонал е бил нападнат и че няма убити войници, но седем предполагаеми нападатели са загинали.

Престрелката е станала на пътно платно близо до границата със САЩ. Щатската полиция каза, че е имало "рискови ситуации" - обикновено препратка към стрелба - на няколко места в града, но че огнищата са били контролирани.

9 загинали при стрелба в бар в Мексико

9 загинали при стрелба в бар в Мексико

Пореден епизод от битката на наркокартелите

В края на ноември стрелба в Нуево Ларедо наложи отмяната на часовете и съвет от консулството на САЩ за подслон на място.

Президентът Андрес Обрадор каза, че стрелбите през ноември са дошли в отговор на ареста на лидер на картела, но не даде подробности. Градът отдавна е доминиран от Североизточния картел, разклонение на старата банда Зетас.

Консулството на САЩ в Нуево Ларедо отмени срещите за визи за деня.

По-рано тази година САЩ разрешиха напускането на семейства и част от персонала на консулството, след като въоръжени лица от наркокартелите стреляха по сградата на консулството.

Тази стрелба дойде като отмъщение за ареста на лидера на наркогрупата Хуан Херардо Тревиньо, известен също като "Ел Хуево". Американските власти го описват като основател и лидер на картела Northeast.

Министерството на правосъдието каза, че обвинителен акт, разпечатан срещу Тревиньо, го обвинява в 11 точки за заговор за трафик на наркотици и други обвинения, които могат да го пратят в затвора до живот. Отделът нарече Тревиньо "трафикант на наркотици, изпълнител, доставчик на оръжия и лидер на площада" на картела.

Мексико обяви край на програмата на Тръмп за мигрантите

Мексико обяви край на програмата на Тръмп за мигрантите

Върховният съд вече даде зелена светлина на Байдън да отмени програмата