Броят мигранти, пристигащи в Обединеното кралство след преминаване на Ламанша, в петък достигна нов рекорд.

Около 686 души бяха открити, че са предприели пътуването в петък, според данните на Министерството на вътрешните работи.

Това надминава тазгодишния връх от 549, регистриран на 11 юни.

Това означава, че броят на преминаванията през 2023 г. сега възлиза на условно общо 12 119, в сравнение с около 13 000 в същия момент миналата година.

Броят на преминалите през 2022 г. достигна рекордните 45 755, което накара премиера Риши Сунак да направи проблема приоритет за правителството си тази година.

"Политиката на това правителство е много проста, тази страна - и вашето правителство - е тази, която трябва да реши кой да дойде тук, а не престъпни групировки. И ще направя всичко необходимо, за да се случи това., каза той. 

Съдът поряза Великобритания - депортациите на мигранти в Руанда са незаконни

Съдът поряза Великобритания - депортациите на мигранти в Руанда са незаконни

Удар по обещанието на премиера Риши Сунак да пресече наплива през Ламанша

В петък бяха открити 13 лодки, пресичащи Ламанша, което предполага средно около 53 души на лодка.

Екипажите на спасителните лодки на RNLI спасиха живота на 108 мигранти миналата година, след като малки лодки изпаднаха в затруднение по време на "опасното" пътуване.

Благотворителната организация по-рано беше обвинявана, че управлява "таксиметрова услуга за мигранти" със своите спасявания.

Главният изпълнителен директор Марк Доуи каза, че RNLI "не се срамува и не се извинява за това, че остава ангажирана и фокусирана върху целта, за която сме създадени преди почти 200 години - да спасяваме животи в морето".

Над 600 мигранти прекосяват Ламанша за един ден

Над 600 мигранти прекосяват Ламанша за един ден

Нов рекорд за тази година във Великобритания

Припомняме, че в края на юни планът на британското правителство да депортира бежанци в Руанда бе обявен за незаконен. Това постанови Апелативният съд в Лондон. 

Съдебното решение е удар по обещанието на премиера Риши Сунак да пресече наплива на пристигащи с малки лодки мигранти в страната.

Съгласно предвидената политика идващите във Великобритания бежанци трябваше да бъдат депортирани на около 6400 км до Руанда.

Тримата висши съдии от Апелативния съд обаче постановиха с мнозинство, че Руанда не може да бъде считана за безопасна трета страна.

През декември съдия от Върховния съд подкрепи правителствената програма като законна.

Планираните полети до Руанда - които трябваше да се осъществят от военна база в Уилтшър - бяха отменени през юни 2022 г. след намеса в последния момент от страна на Европейския съд по правата на човека.