Планът на британското правителство да депортира бежанци в Руанда е незаконен. Това постанови Апелативният съд в Лондон, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг".

Съдебното решение е удар по обещанието на премиера Риши Сунак да пресече наплива на пристигащи с малки лодки мигранти в страната.

Съгласно предвидената политика идващите във Великобритания бежанци трябваше да бъдат депортирани на около 6400 км до Руанда.

Тримата висши съдии от Апелативния съд обаче постановиха с мнозинство, че Руанда не може да бъде считана за безопасна трета страна.

Съдия Иън Бърнет посочи, че мнозинството е установило, че "недостатъците в системата за предоставяне на убежище в Руанда са такива, че има сериозни основания да се смята, че съществува реален риск лицата, изпратени в Руанда, да бъдат върнати в родните си страни, където ги грозят преследване и друго нехуманно отношение".

Лондон плаща по 169 хил. паунда за всеки депортиран мигрант в Руанда

Лондон плаща по 169 хил. паунда за всеки депортиран мигрант в Руанда

Оценката включва разходи за търсещите убежище, полети и придружаване, както и обработка и съдебни разноски

Бежанците, подкрепени от неправителствени организации, оспориха политиката на Лондон, упреквайки този ход като авторитарен. С

През декември съдия от Върховния съд подкрепи правителствената програма като законна.

Планираните полети до Руанда - които трябваше да се осъществят от военна база в Уилтшър - бяха отменени през юни 2022 г. след намеса в последния момент от страна на Европейския съд по правата на човека.

Спорният законопроект за нелегалната миграция на Сунак за спиране на потока от малки лодки, пресичащи Ламанша, беше гласуван от депутатите в Камарата на общините през април и сега се разглежда внимателно от Камарата на лордовете.

По-рано тази седмица правителството изчисли, че Великобритания ще трябва да похарчи по 169 000 паунда на човек, за да депортира почти 11 000 души, влезли в страната от началото на годината.

Към края на март броят на висящите молби за убежище в Обединеното кралство достигна 133 607. Три от всеки четири от необработените заявления чакат първоначално решение повече от шест месеца.

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Сунак: Ако дойдете нелегално във Великобритания, няма да може да останете

Предвижда се ново, по-строго, законодателство