71-ата годишнина от хвърлената от САЩ атомна бомба над Хирошима беше отбелязана в Япония с минута мълчание в цялата страна в памет на жертвите на атаката, съобщават световните осведомителни агенции. 

Местни жители, политици и представители на 91 държави присъстваха на възпоменателна церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Кметът на града призова световните лидери да последват примера на американския президент Барак Обама, като посетят Хирошима, както и да премахнат ядрените оръжия.

Обама стана първият американски президент по-рано през годината, посетил града. При визитата си той призова ядрените сили да се стремят към свят без атомни оръжия.

Припомняме, в края на Втората световна война, в утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy" (в превод - „малчуган"). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man" („дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки.

За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора - в "индустриални количества".

Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената си армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения.

Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.

На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.

Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прихващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".

В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебеланкото", както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци– също цивилни, както и в Хирошима.

Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината.