Съд в Москва осъди задочно писателя Дмитрий Глуховски на осем години в колония с общ режим по наказателно дело за разпространение на фалшиви материали за руските въоръжени сили. Това съобщи пресслужбата на съда пред "Интерфакс" в понеделник.

Освен това на Глуховски е забранено в продължение на четири години да се "занимава с дейности, свързани с администрирането на сайтове на електронни или информационни и комуникационни мрежи, включително интернет".

Срокът на наказанието на Глуховски ще се изчислява от момента на задържането му на територията на Руската федерация или екстрадирането му в Русия.

Писателят е признат за виновен за публично разпространяване на умишлено невярна информация за действията на руските въоръжени сили под прикритието на достоверни съобщения (букви "в", "г" от част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

Наказателното дело се отнася до публикации на Глуховски за военната агресия на руските въоръжени сили срещу Украйна.

Глуховски е обявен за международно издирване от Русия и дори му е издадена задочна заповед за арест.

Глуховски е руски писател в областта на научната фантастика, журналист, телевизионен репортер и автор на бестселъра "Метро-2033", който е преведен на 37 езика. Глуховски е автор и на "Сумрак", "Метро 2034", "Приказки за родината", "Бъдещето", "Futu.re" и "Текст".

Дмитрий Глуховски е признат в Русия за чуждестранен агент. С този правен ефимизъм Кремъл нарича критиците на режима на Путин.