Осем бивши индийски военноморски офицери, обвинени в шпионаж в полза на Израел, бяха осъдени на смърт от съд в Катар в четвъртък, казаха източник в Индия и друг в Катар, цитирани от "Ройтерс".

Нито Ню Делхи, нито Доха са обявили официално обвиненията срещу осемте, които бяха арестувани през август 2022 г.

В Индия правителствен служител, запознат с позицията на Доха, каза, че властите на Катар са ги обвинили в шпионаж в полза на Израел.

Осемте индийци ще могат да обжалват смъртната присъда, каза пред Ройтерс източник, информиран за случая в Катар.

И двата източника са говорили с "Ройтерс" при условие за анонимност поради чувствителността на случая.

Говорител на външното министерство на Индия не отговори на искане за коментар относно информацията споделена от източниците.

Решението идва в момент, когато Доха се опитва да преговаря с палестинската въоръжена групировка "Хамас" за освобождаването на над 200 заложници, заловени по време на нападението на 7 октомври в Израел.

Случаят с осемте индийци, които са работили по проект за подводница с частна компания за катарските власти, също може да се превърне в дипломатическо главоболие за Ню Делхи, който е силно зависим от Катар за своите нужди от природен газ.

Индийското правителство заяви в четвъртък, че е "дълбоко шокирано", че съдът на Катар е присъдил смъртна присъда на осемте индийци, добавяйки, че "проучва всички правни възможности".

Ню Делхи заяви, че отдава "голямо значение на този случай" и ще "се заеме с присъдата с властите на Катар".

Правителството заяви, че няма да коментира повече поради "поверителния характер на процедурата".

Джайрам Рамеш, говорител на индийската опозиционна Конгресна партия, призова индийското правителство в четвъртък да "използва своето дипломатическо и политическо влияние с правителството на Катар", за да направи всичко възможно те да бъдат освободени възможно най-скоро.

Повече от 800 000 индийски граждани живеят и работят в Катар.

Китай залови още един шпионин на ЦРУ

Китай залови още един шпионин на ЦРУ

Китайски гражданин е бил вербуван от американското разузнаване