Поне осем деца са били убити заедно с техния учител при руски въздушен удар, ударил училище в сирийската провинция Алепо, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Франс прес”.

Ударът в град Анджара също така е ранил най-малко 20 души, всичките деца и учители, допълват от центъра.

От мониторинговата организация, базирана във Великобритания, уточняват, че е имало тежки въздушни удари и сблъсъци между правителствени сили и бунтовници от неделя насам в северната провинция, която е контролирана от смесица от умерени и ислямистки бунтовници.   

Сирийският център също така съобщава, че три деца са били убити при ракетен огън от страна на бунтовници по контролиран от правителството квартал в град Алепо.

Контролът върху града е разделен между правителствените сили, които са се настанили в западните части на града, и бунтовниците, които контролират източните части на Алепо.  

Правителствените сили редовно провеждат въздушни нападения срещу източните части на града, докато бунтовниците изстрелват ракети в западните части.

Ситуацията се промени като цяло в околностите на града, като бунтовниците контролират голяма част от зоната на запад от Алепо, а правителството присъства на изток.

Русия, която е верен съюзник на режима на президента Башар ал Асад, започна въздушни удари в подкрепа на сирийското правителство в края на септември.

Според Русия ударите й са насочени към ДАЕШ („Ислямска държава”) и други „терористи”, но една трета от убитите в нейните въздушни удари са били цивилни, уточнява Сирийският център за наблюдение на човешките права.

В края на декември организацията обяви, че руските въздушни удари са убили повече от 2300 души общо, като сред тях са 792 цивилни.

Москва остро разкритикува като „абсурд” твърденията, че при нейните удари са убити цивилни.