Най-малко осем души са били убити, след като бойци от ислямистката "Аш Шабаб" са нахлули в хотел в сомалийската столица Могадишу, съобщи Би Би Си.

Полицията съобщи, че нападателите са детонирали две бомби пред хотела, след което са влезли в сградата и са открили огън.

Съобщава се, че те са се укрили на последния етаж на хотел "Хаят", часове след началото на нападението.

Съобщава се, че специално полицейско подразделение е спасило десетки гости и служители от хотела.

САЩ убиха 13 бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

САЩ убиха 13 бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

Операцията е проведена в координация със сомалийската армия

"Силите за сигурност продължават да неутрализират терористите, които са били блокирани в една стая в сградата на хотела. Повечето от хората бяха спасени, но до момента е потвърдена смъртта на най-малко осем цивилни", заяви служителят Мохамед Абдикадир.

По-рано на уебсайт, свързан с "Ал-Шабаб", беше съобщено, че група бойци е "влязла насилствено" в хотела и "води произволна стрелба".

Хотел "Хаят" е описван като популярно място за срещи на служителите на федералното правителство.

Девет души са били ранени и изнесени от хотела, съобщи по-рано пред агенция Ройтерс ръководителят на службата за бърза помощ "Аамин" в Могадишу Абдикадир Абдирахман.

На непотвърдени снимки, разпространени в социалните медии, се вижда как от хотела се стеле дим, а се чуват викове и силни удари.

"Две коли бомби бяха насочени към хотел "Хаят", - каза полицейски служител в изявление за агенция Ройтерс. "Едната се удари в бариера в близост до хотела, а след това другата се удари във вратата на хотела. Смятаме, че бойците са вътре в хотела".

Най-малко 20 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Най-малко 20 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Сред убитите има и кмет на голям град

Свързана с "Ал Кайда", "Ал Шабаб" участва в дългогодишен конфликт с федералното правителство.

Групировката контролира голяма част от южната и централната част на Сомалия, но е успяла да разшири влиянието си в районите, контролирани от правителството, базирано в Могадишу.

През последните седмици бойци, свързани с групировката, атакуваха и цели по границата между Сомалия и Етиопия, което породи опасения за евентуална нова стратегия на "Ал-Шабаб".

Самоубийствен атентат взе десет жертви в Сомалия

Самоубийствен атентат взе десет жертви в Сомалия

Отговорност за атаката пое джихадистката група "Ал-Шабаб"

Нападението в петък е първото в столицата, извършено от групировката, откакто през май беше избран новият президент на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд.