Американски въздушен удар в централна Сомалия е убил най-малко 13 бойци от групировката "Ал Шабаб". Това съобщи Анадолската агенция, като цитира сомалийски официални лица и държавни медии.

Въздушният удар унищожи убежища на терористи в района на Хиран.

Операцията е проведена в координация със сомалийската армия.

Американската армия все още не е потвърдила въздушния удар, който ще бъде вторият за по-малко от седмица в Сомалия.

По-рано тази седмица Африканското командване на САЩ заяви, че е извършило "три въздушни удара срещу терористи от Ал Шабаб, които атакуваха силите на сомалийската национална армия близо до Беледуейн, столицата на Хиран.

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Разполагането на военна сила беше поискано от Пентагона, за да подкрепи борбата срещу екстремистката групировка Ал-Шабаб

В изявление се казва, че четирима терористи са били убити при ударите на 9 август.

Сомалия се бори с нарастваща несигурност от години, като "Ал Шабаб" е една от основните заплахи в страната на Африканския рог.

Най-малко от 2007 г. "Ал-Шабаб" води смъртоносна кампания срещу сомалийското правителство и международните сили, която отне хиляди животи.

Организацията на обединените нации също предупреди за нарастваща нестабилност в страната, с периодичните си доклади за Сомалия тази година, в които се описват атаки от "Ал-Шабаб" и про-Даеш.

Най-малко 1518 са цивилните, сред които 651 убити и 867 ранени, при терористични атаки в Сомалия през 2018 г., последвани от 1459 - 591 убити и 868 ранени - през 2019 г., според ООН в Сомалия.

Най-малко 20 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Най-малко 20 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Сред убитите има и кмет на голям град