Президентът Байдън одобри повторното изпращане на американски войски в Сомалия, отменяйки решението на своя предшественик Доналд Тръмп, съобщава Би Би Си.

Разполагането на военна сила беше поискано от Пентагона, за да подкрепи борбата срещу екстремистката групировка Ал-Шабаб.

Президентът Тръмп изтегли около 700 американски войници от Сомалия през 2020 г.

Ходът за възстановяване на военното присъствие в източноафриканската страна идва, след като отдавна насрочените избори доведоха до избора на нов президент.

Хасан Шейх Мохамуд, бивш активист за мир, обеща да работи в тясно сътрудничество с международни партньори, когато встъпи в длъжност.

Сомалия страда от десетилетия на хронична несигурност, а ислямистките бойци, които някога са контролирали страната, все още държат големи части от нея и продължават да събират данъци на места.

Мнозина в страната изразиха дълбока загриженост, когато бившият президент Доналд Тръмп нареди изтеглянето на американските войски, на които дълго време се разчиташе, както и на повече от 19 000 миротворци от страните от Африканския съюз.

Този път ще бъдат разположени по-малко от 500 американски войници, което е описано като "препозициониране на силите, които вече са в театъра, които са пътували в и извън Сомалия на епизодична основа", заяви говорителката на националната сигурност на САЩ Адриен Уотсън.

Нейното изявление изглежда критично към администрацията на Тръмп, като нарече решението й за изтегляне на войските "пребързано".

Екстремистите на Ал Шабаб редовно извършват атаки в столицата Могадишу. Сомалия е изправена и пред други огромни предизвикателства, включително суша, която накара милиони да се нуждаят спешно от помощ.

Самоубийствен атентат взе десет жертви в Сомалия

Самоубийствен атентат взе десет жертви в Сомалия

Отговорност за атаката пое джихадистката група "Ал-Шабаб"