​​​​​​Най-малко 20 души, включително кмет на голям град, бяха убити и няколко ранени при два атентата в Южна Сомалия в сряда, каза полицейски служител, цитиран от Анадолската агенция.

Офицер от град Мерка, провинция Долен Шабел, съобщи по телефона на агенцията, че самоубийственият атентат в града му е убил повече от 13 души, включително кмета на града Абдулахи Али Уафоу, заедно с охранители и цивилни. Няколко други ранени са откарани в болници за лечение.

Град Мерка, който се намира на 90 километра от сомалийската столица Могадишу, е голям град, в който са базирани няколко контингента от мироопазващи мисии на Африканския съюз. Нападението е извършено близо до централата на администрацията на Мерка.

Абдиазис Махамед Лафтагарин, президент на Югозападния щат, осъди самоубийствения атентат и убийството на кмета, като го нарече "един от най-добрите държавни служители" в страната.

Терористичната групировка"Ал Шабаб" пое отговорност, като каза, че един от нейните членове е извършил атаката.

В същия регион експлозия на противопехотна мина разтърси оживен пазар за добитък в град Афгойе, убивайки най-малко седем души и ранявайки повече от 14 други, според регионални служители по сигурността в района на Долен Шабел. Афгойе се намира на 30 км югозападно от Могадишу.

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Разполагането на военна сила беше поискано от Пентагона, за да подкрепи борбата срещу екстремистката групировка Ал-Шабаб