Голяма експлозия разтърси столицата на Пакистан около 13.00 часа местно време, съобщава АП.

Според местната телевизия взривът е избухнал до датското посолство в Исламабад.

Световните агенции и телевизии дават различна информация за броя на загиналите.

Местната телевизия Даун Нюз съобщава за трима-четирима загинали.

АП предаде за шестима загинали и поне 35 ранени. По информация на агенцията сред загиналите има двама полицаи и пакистанец, който бил чистач в посолството.

Общ работник и още двама работници от посолството са ранени. Сред ранените е и бразилка, която също работела в посолството.

Според Евро Нюз загиналите са поне осем души.
Ройтерс предава за трима загинали и трима ранени. Агенцията цитира местен източник, според когото взривът е бил от бомба.

Голям кратер се е образувал на мястото на взрива. Според Ройтерс дълбочината му е около метър и се намира на пътя, като най-вероятно взривът е бил предизвикан от кола-бомба.

Министърът на вътрешните работи потвърди за силна експлозия пред посолството на Дания, но не даде повече информация.

Местен полицай, цитиран от АФП заявява: "Да, имаше взрив в района на датското посолство, но не сме сигурни още дали е бил на територията на посолството или отвън"

Силите на реда уточняват, че две сгради пред посолството са разрушени.

Снимки от мястото показват десетки унищожени коли и голям кратер в земята. Вижда се още как спасители носят окървавено тяло.

Посолствата на Дания бяха заплашвани многократно, след като датски вестник отпечата карикатури на пророка Мохамед. Според мюсюлманите изобразяването на пророка е светотатство.

Припомняме, през април Дания евакуира служителите си от посолствата в Алжир и Афганистан заради терористични заплахи. Решението бе взето заради сериозността на заплахите, след публикуваните в датската преса карикатури на пророка Мохамед.