Филипински войници са убили 89 ислямистки екстремисти в битките в град Марауи, които продължават повече от седмица, но последното сражение се очаква да бъде ожесточено, след като въоръжени мъже защитават своите водачи и държат заложници, съобщават местните власти, цитирани от "Франс прес".

Щурмови хеликоптери са изстреляли ракети тази сутрин в части от мюсюлманския град, който се намира в южната част на предимно католическите Филипини, които все още са контролирани от екстремистите, биещи се под черното знаме на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Бунт на ислямисти във Филипините, президентът въведе военно положение

Бунт на ислямисти във Филипините, президентът въведе военно положение

Те са се врекли във вярност на "Ислямска държава"

Президентът Родриго Дутерте обяви военно положение в целия южен регион Минданао в отговор на кризата, която той определи като начало на голяма офанзива на ДАЕШ за създаване на тяхна крепост във Филипините.

89 ислямистки екстремисти са били убити в боевете, а размерът на територията в града, която останалите ислямисти контролират, е била ограничена до 10 процента, уточнява говорителят филипинските военни.

Въпреки това те предупредиха за предстоящи по-ожесточени битки, като военните смятат, че трима от основните главатари на екстремистите все още се намират в града.

Екстремистите във Филипините се опитват да открият нов фронт

Екстремистите във Филипините се опитват да открият нов фронт

В град Илиган е наложен вечерен час

Ислямистите също така държат неизвестен брой цивилни заложници.

Филипинските военни увериха, че екстремистите са хванати в капан, като нямало да останат живи, освен ако не се предадат.

Друг важен фактор, който усложнява разрешаването на проблема, е сигурността на около 2000 местни жители, които остават в контролираните от екстремистите райони на града, като правителствените сили се опитват да ги спасят.