Войски, подкрепяни от щурмови хеликоптери, са се сражавали с десетки екстремисти, свързани с ДАЕШ ("Ислямска държава"), укрили се в обсаден град в южната част на Филипините, след като опитите да бъдат подчинени разбунтувалите се райони срещнаха силна съпротива, съобщава "Ройтерс".

Армията е изпратила около 100 войници, включително специални части, подготвени от САЩ, да отвоюват обратно сгради и улици в населения предимно с мюсюлмани град Марауи, контролиран от екстремистите от групировката "Маут", които се врекоха във вярност на ДАЕШ.

Хиляди хора са избягали, след като бунтовниците са превзели големи части от града и са подпалвали сгради в сражения с правителствените сили, които избухнаха във вторник следобед, след неуспешна спецакция на силите за сигурност срещу едно от скривалищата на групировката.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте въведе военно положение в бедния остров Минданао, вторият по големина в страната, за да предотврати разпространението на екстремизма, след като бунтовниците от "Маут" вилняха в града, който има около 200 хил. жители.

Най-малко 21 души са били убити оттогава. Религиозни лидери също обвиниха бунтовниците в използването на християни, взети за заложници по време на сраженията, като човешки щитове.

"Ние се сражаваме срещу може би 30 до 40 останали от местната терористична групировка", изтъкна говорителят на Първия пехотен полк на филипинската армия.

"Военните провеждат прецизни, хирургични операции за прочистването им... Положението е много променливо и движенията са динамични, защото искаме да ги изпреварим и да ги надхитрим", допълни той.

ДАЕШ поеха отговорност късно снощи за действията на "Маут" чрез новинарската агенция "Амак".

Военните действия са утихнали през нощта, но са се разразили отново днес сутринта, след като войските са напреднали към стратегически мост, контролиран от "Маут".

Военните са изпратили два хеликоптера с картечници, за да прогонят бунтовниците и да поемат контрола върху моста, една от трите операции в града.

Изпратени са били камиони, за да бъдат евакуирани всички останали цивилни. Общо седем правителствени войници, 13 екстремисти и един цивилен са били убити от вторник насам.