Повече от 92% от участниците в референдума гласуваха за приемането на новата конституция на Тунис. Това показват резултатите от екзитпола, съобщи радио Mosaique FM във вторник.

Според тунизийския център за изследване на общественото мнение Sigma Conseil 92,3% от гражданите са гласували в подкрепа на проекта за нова конституция.

В същото време, избирателната активност е ниска - едва 25 процента.

Според изчисленията на Висшата независима избирателна комисия на Тунис в гласуването са участвали 27,5% от избирателите.

Тунис гласува на референдум предложението за нова конституция

Тунис гласува на референдум предложението за нова конституция

Интересът към вота обаче е слаб

Припомняме, че в понеделник се проведе референдум за новата конституция на Тунис. 

Критиците на президента Каис Сайед обаче се опасяват, че с допитването ще се разбие демокрацията, възникнала след революцията от 2011 г.

Гласуването се провежда на първата годишнина от свалянето на Сайед от избрания парламент, когато той установи извънредно положение и започна да управлява по закон.

Разделените опозиционни партии в Тунис нарекоха действията му преврат, който рискува да върне Тунис обратно в автократичната епоха отпреди революцията и да забие последния пирон в ковчега на въстанията от "арабската пролет" от 2011 г.

Съгласно собствените правила на Сайед за референдума не е необходимо минимален праг на участие сред регистрираните 9,2 милиона гласоподаватели за одобряване на новата конституция. Той само уточни, че конституцията ще влезе в сила, след като бъдат публикувани окончателните резултати, и не каза какво ще се случи, ако избирателите я отхвърлят.

Очаква се Върховната независима избирателна комисия да публикува резултатите по-късно днес.

Хиляди излязоха на протест в Тунис срещу референдума за нова конституция

Хиляди излязоха на протест в Тунис срещу референдума за нова конституция

Те виждат във референдум марш към неограничено еднолично управление на президента