Тунизийците гласуват на референдум за нова конституция, за която критиците на президента Каис Сайед се опасяват, че ще разбие демокрацията, възникнала след революцията от 2011 г., съобщава агенция Ройтерс.

Гласуването се провежда на първата годишнина от свалянето на Сайед от избрания парламент, когато той установи извънредно положение и започна да управлява по закон.

Разделените опозиционни партии в Тунис нарекоха действията му преврат, който рискува да върне Тунис обратно в автократичната епоха отпреди революцията и да забие последния пирон в ковчега на въстанията от "арабската пролет" от 2011 г.

Не е ясно кога ще бъдат обявени резултатите след затварянето на избирателните секции, но при слаб очевиден ентусиазъм за гласуването сред повечето тунизийци и бойкот от страна на основните партии, анализаторите очакват гласуване "да" при ниска избирателна активност.

Хиляди излязоха на протест в Тунис срещу референдума за нова конституция

Хиляди излязоха на протест в Тунис срещу референдума за нова конституция

Те виждат във референдум марш към неограничено еднолично управление на президента

Съгласно собствените правила на Сайед за референдума не е необходимо минимален праг на участие сред регистрираните 9,2 милиона гласоподаватели за одобряване на новата конституция. Той само уточни, че конституцията ще влезе в сила, след като бъдат публикувани окончателните резултати, и не каза какво ще се случи, ако избирателите я отхвърлят.

Сайед приветства промените си като основата на нова тунизийска република, която да върне революцията в курса и да сложи край на годините на политическа склероза и икономическа стагнация.

"Ние ще създадем нова република, не като тази от последните 10 черни години. Искаме правова държава. Хората ще имат последната дума", каза Сайед след гласуването.

Президентът на Тунис предложи нова конституция, даваща му почти неограничена власт

Президентът на Тунис предложи нова конституция, даваща му почти неограничена власт

Кейс Сайед би получил върховна власт над правителството и съдебната система