95-годишен бивш медик в нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц” отива на съд през следващия месец за най-малко 3 681 обвинения за съучастие в убийство, обявиха германските власти, цитирани от „Франс прес”.

Хуберт Зафке е бил санитар в лагера от 15 август 1944 до 14 септември 1944 г. През този период 14 влака, превозващи затворници, включително прочутата еврейска тийнейджърка Ане Франк, пристигат в Аушвиц, където много от тях накрая са били умъртвени в газовите камери.

В навечерието на процеса, който ще започне на 29 февруари, прокурори заявиха, че Зафке е бил „наясно с целта на лагера „Аушвиц” като лагер на смъртта”, както и с неговата структура.

„Имайки предвид неговата запознатост, обвиняемият е оказвал подкрепа на организацията на лагера и по този начин хем е участвал, хем е благоприятствал изтребването”, посочват прокурорите, обвинявайки го в съучастничество в „жестоките и коварни убийства на най-малко 3681 души”.

Процесът в североизточния германски град Нойбранденбург идва, след като апелативен съд отмени по-ранно определение на съда, че обвинените възрастни хора не са годни за съдебен процес.  

Въпреки това съдът призна, че той имал „когнитивни нарушения и ограничен физически капацитет” и разпореди редовни почивки по време на процеса, както и медицински грижи.

Германски медии съобщават, че Зафке страдал от деменция.

Около 1,1 млн. души, повечето от тях европейски евреи, са загинали между 1940 и 1945 г. в „Аушвиц” преди да бъде освободен от съветските части.