Израел е отхвърлил искането на Украйна в понеделник за провеждане на телефонен разговор между министъра на отбраната Бени Ганц и колегата му в Киев Олексий Резников, разкри "Аарец".

Вестникът се позова на източник, пожелал анонимност.

Украински официални лица заявиха, че Израел е отменил договореностите за разговор, който е инициирал преди няколко дни. В понеделник сутринта Русия обвини Израел, че планира да доставя оръжия на Украйна, и предупреди, че подобна стъпка ще навреди на връзките между Ерусалим и Кремъл.

Усилията за координация между Ерусалим и Киев започнаха преди седмици. Членове на близкото обкръжение на Ганц заявиха, че те са важни за министъра на отбраната и че той възнамерява да разговаря с Резников до няколко дни. Официални лица в Украйна изразиха надежда, че в планирания разговор ще бъде разгледана възможността за военно сътрудничество.

Украйна е готова да прекъсне дипломатически отношения с Иран

Украйна е готова да прекъсне дипломатически отношения с Иран

Киев е гневен от доставките на ирански дронове за Русия

Ганц и Резников разговаряха за последен път през месец април. Украински източник съобщи на "Аарец", че първоначално поредният разговор е бил насрочен за 24 август, Денят на независимостта на Украйна, и оттогава е бил отлаган пет пъти.

Източникът подчерта, че разговорът, насрочен за понеделник, е бил иницииран от Израел, който го е отменил часове преди определения час.

Израелски официални лица отхвърлиха твърдението.

В свое изявление кабинетът на министъра на отбраната заяви, че по принцип не коментира графика на Ганц. Нейният колега в Киев заяви, че не знае за разговор, насрочен за понеделник или за друг ден.

Русия предупреди Израел да не изпраща оръжия на Украйна

Русия предупреди Израел да не изпраща оръжия на Украйна

За Медведев това би бил "много безразсъден ход"

В понеделник сутринта Дмитрий Медведев, бившият руски президент, който сега е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия и е смятан за близък до президента Владимир Путин, предупреди, че ако Израел достави оръжия на Украйна, това ще "разруши политическите отношения между двете страни".

Израелски служител заяви пред "Аарец", че заплахата на Медведев е била предизвикана от изказването на министъра по въпросите на диаспората Нахман Шай в неделя в подкрепа на израелските военни доставки за Украйна.