Палестинският президент Махмуд Абас отхвърли плана за мир за Близкия изток, който беше обявен от американския президент Доналд Тръмп, предаде АП.

Абас дори определи плана като "конспирация". "Правата на палестинския народ не са за продан" репликира Тръмп и Нетъаняху палестинският президент.

Това е картата на Тръмп за мир в Близкия изток

Това е картата на Тръмп за мир в Близкия изток

Инициативата на президента на САЩ предвижда създаването на две държави

Махмуд Абас заяви, че мирният план за Близкия изток, предложен от президента на САЩ Доналд Тръмп, "няма да мине".

"Йерусалим не се продава", заяви Абас на пресконференция след съобщението на Тръмп. "Вашата сделка e конспирация I няма да мине. Pалестинският народ ще я отхвърли", добави той. Хамас вече блокира предложението на американския президент, като го определи като "агресивен".

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел
Обновена

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Американският лидер си противоречи, след като обяви, че Йерусалим няма да бъде разделен, а планът включва "палестинска столица в Източен Йерусалим, "където САЩ гордо ще отворят посолството си

По-рано Тръмп твърдеше, че неговият план е решение за две държави е "печеливш". Той отбеляза, че признава "неразделен" Йерусалим за столица на Израел, но също така "удвоява територията" на Палестина с Източен Йерусалим като негова столица.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали предложението и заедно с Тръмп призова Абас да изпълни редица условия в опит да получи собствена държава в някакъв момент в бъдещето.