Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас е решен категорично да подаде искане в ООН за признаване на палестинска държава и за членство в световната организация, съобщават чужди медии.

Абас заяви, че жителите на Палестина имат законно право да получат статут в международната организация. Лидерът на Организацията за освобождение на Палестина заяви, че искат признаване на държавата в границите от 1967 година. По думите му Палестина вече е призната като самостоятелна държава от 126 страни и палестинците губят търпение.

„Нашите искрени опити да са договорим с помощта на преговори и резолюции, които да сложат край на окупацията, влязоха в задънена улица", заяви Абас.

Палестинският лидер възнамерява да внесе искане следващата седмица по време на среща на Общото събрание на ООН. От своя страна САЩ уговарят Палестина да се откаже от опитите да получи статут на членство в ООН, заявявайки че ще използва правото си на вето.

От своя страна Израел се противопоставя остро на това, изтъквайки че това няма да помогне за решаването на палестинския въпрос.