Японският император Акихито ще се оттегли на 30 април 2019 г., съобщи премиерът Шиндзо Абе. Това е първото оттегляне за повече от два века в най-старото имперско семейство в света, съобщава АФП.

Абе коментира, че е "дълбоко развълнуван" от решението, взето на специална среща на имперския съвет, за датата, на която 83-годишният император ще се оттегли по здравословни причини. "Правителството ще положи максимални усилия, за да гарантира, японският народ да отпразнува абдикацията на императора и предаването на короната на принца", добави Абе.

Снимка 326735

Източник: EPA/БГНЕС

Най-големият син на Акихито, 57-годишният принц Нарухито, се очаква да приеме трона на следващия ден. Императорът шокира страната миналата година, когато обяви за желанието си да се оттегли след почти три десетилетия и се позова на възрастовите и здравословни проблеми. В дългата имперска история на Япония, датираща от повече от 2 600 години, е имало и друг път абдикации, но последната е преди повече от два века.

Император Акихито шокира японците

Император Акихито шокира японците

Иска да напусне поста заради напреднала възраст и влошено здраве

Акихито е 125-ият император, който е поел Трона на Хризантемата, след император Джимму, който е смятан за потомък на легендарната богиня на слънцето Аматерасу. Императорите изиграят решаваща роля в религия на Шинто, провеждайки различни годишни ритуали и молитви за просперитета на нацията. Няма републиканско движение в Япония, а императорът и кралското семейство се радват на възхищението на огромното мнозинство на страната.

Неочакваното решение на Акихито представлява предизвикателство, тъй като няма закон, който да се занимава с оттеглянето на император, което се приема като работа за цял живот - и отново се възражда разискването, че жени могат да заемат традиционния мъжки трон.

Снимка 326740

Източник: EPA/БГНЕС

През юни парламентът прие възможност, която позволява на остаряващ император да се оттегли. Абдикацията трябва да се извърши в рамките на три години и се отнася само за Акихито, който е лекуван от рак на простатата и е имал и сърдечна операция.

Японското правителство одобри законопроект за абдикацията на Акихито

Японското правителство одобри законопроект за абдикацията на Акихито

Но в конституцията на Япония не упоменато дали императора може да абдикира

Някои се притесняват, че промяната на правилото, която позволява на всеки император да абдикира, може да постави бъдещите монарси в Япония под риск от политическа манипулация. Статутът на императора е чувствителна тема в Япония, като се има предвид историята през 20-ти век и войната водена от името на бащата на Акихито - Хирохито, който почина през 1989 г.

Акихито е роден през 1933 г., точно когато Япония навлиза в ерата на инвазията си в Азия и е на 11 години, когато войната завършва с поражение. Баща му е оставен на трона след поражението на Япония, но статутът му е понижен от полу-божествен суверен на фигура без политическа власт. Акихито прегръща ролята си и се опитва да помогне за изцелението на белезите на войната, докато преструктурира една от най-старите монархии в света в демократичната епоха.

Още преди да приеме трона, Акихито чупи традицията, като се омъжва за дъщеря на богат магнат на брашно през 1959 г., ставайки първият имперски наследник, който се омъжва за обикновен човек. Акихито не коментира политиката, но през годините намеква за собствените си антинационалистически възгледи.

Снимка 326737

Източник: EPA/БГНЕС

Говорейки по случай 70-годишнината от поражението на Япония, Акихито изразява "дълбоко разкаяние" за действията на страната през Втората световна война. Задаващата се абдикация породи опасения за потенциална криза на наследяването. Няма по-приемливи мъжки наследници след 11-годишния син на по-малкия брат на принц Нарухито, Акишино. Японската вековна традиция ще бъде нарушена, ако този син, Хисахито, няма дете момче.

В отговор японският парламент призова за дебат относно по-голямата роля на жените в доминираната от мъже монархия. Идеята - включително възможността да се позволи на жените да се изкачат на трона - е популярна сред обикновените японци, но е силно критикувана от традиционалистите.

Снимка 326744

Източник: EPA/БГНЕС

Жените от императорското семейството губят царския си статут при брака с обикновен човек, образно показано от една от внучките на Акихито, принцеса Мако, която се сгоди омъжи за своя любим от колежа.