Японският император Акихито обяви, че се опасява, че напредналата му възраст и влошаващото му се здраве значат, че той намира за трудно да продължи да изпълнява задълженията си, съобщава БиБиСи.

82-годишният император се обърна към японските си поданици по телевизията за втори път откакто е на поста.

Въпреки че не е използвал в прав текст думата "абдикирам", той категорично даде да се разбере, че желае да предаде задълженията си. 

В японското законодателство не съществува разпоредба за абдикация. По този начин ще е необходима промяна в закона, която да позволи на императора да се оттегли.

Министър-председателят Шиндзо Абе отбеляза по този повод, че правителството гледа на думите на императора "сериозно" и ще се заеме "енергично" с обсъждането на проблема.

В 10-минутното предварително записано послание император Акихито изтъкна, че се надява задълженията на императора като символ на държавата да могат да продължат да бъдат изпълнявани неотклонно без никакви прекъсвания.

„Притеснен съм, че може да стане трудно за мен да изпълнявам задълженията си като символ на държавата с цялото си същество, както го правех досега”, отбеляза Акихито.

По думите, една от възможностите, когато император не може да изпълнява задълженията си поради напреднала възраст или заболяване, е, че може да се създаде регентство. Обаче дори и в този случай императорът продължава да бъде император до края на живота си, уточни той.

Съгласно японската конституция на императора не е позволено да има политическа власт, така че казвайки по-открито, че иска да абдикира, ще се разглежда като намеса в политиката.  

Акихито е на японския трон от 1989 г., когато почина баща му - император Хирохито. Той е претърпявал сърдечна операция и е бил лекуван от рак на простатата

Неговият най-голям син, 56-годишният принц Нарухито, е първи по ред с право да наследи трона от Акихито, следван от своя по-млад брат принц Акишино. На жени не се позволява да наследяват трона, така че принцеса Аико, дъщеря на принц Нарухито, не може да наследи баща си. 

Проучванията на общественото мнение показват, че японската общественост масово подкрепя решението му да се оттегли.