Министърът на външните работи на непризнатата република Абхазия Сергей Шамба обяви, че не изключва и силовото решаване на случващото се в Кодорския проход, в случай че там бъде разположено „правителството на Абхазия в изгнание".

Шамба обяви пред журналисти, цитиран от Новости, че заявлението на Грузия за разполагането на така нареченото правителство в изгнание на Абхазия в Кодорския проход се явява поредната последователна стъпка за нагнетяване на ситуацията.

По думите на Шамба Абхазия ще се включи в конфликта, ако не останат възможности за дипломатично решение.

"До този момент ние се опитвахме да използваме само методите на дипломацията, но в този случай ни оставаме само един път - военният", поясни Шамба и допълни, че „очевидно от Абхазия ще се обърнат с молба към населението на така наречената горна част на Кодорския проход да напуснат региона".

Припомняме, че тази „горна част" на Кодорския проход остана под властта на Грузия след грузинско-абхазката война в периода 1992 - 1993 г.

Припомняме, че снощи грузинският президент Михаил Саакашвили обяви, че в Кодорския проход ще се разположи „легитимното правителство на Абхазия".

В обръщение към нацията Саакашвили подчерта, че след като се е съгласувал с грузинския парламент и с министър-председателя е взел решение в Кодорския проход още от 1993 г. да бъде разположено легитимното правителство на Абхазия, което ще  разшири юрисдикцията на Грузия.