Руският милиардер Роман Абрамович загуби съдебното дело за отмяна на санкциите, наложени му от Европейския съюз след нахлуването на руските сили в Украйна, съобщава "Ройтерс".

След като президентът Владимир Путин изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г., ЕС санкционира руски служители и редица руски бизнесмени, сред които и Абрамович, като същевременно замрази руски активи за стотици милиарди долари.

Съд на ЕС потвърди ограниченията спрямо Абрамович и отхвърли исковете му за обезщетение, като отбеляза ролята му в руската стоманодобивна компания "Евраз" и факта, че стоманата е основен източник на приходи за руското правителство.

Абрамович скрил пари и активи от западните санкции

Абрамович скрил пари и активи от западните санкции

Руският олигарх преструктурирал бизнес империята си

"Общият съд отхвърля иска, заведен от г-н Абрамович, като по този начин потвърждава ограничителните мерки, предприети срещу него", се посочва в решението на съда на ЕС.

"Съветът всъщност не е допуснал грешка в преценката си, като е решил да включи и след това да запази името на г-н Абрамович в оспорваните списъци, предвид ролята му в групата "Евраз" и по-специално в нейната компания майка", отбелязва още съдебната институция.

Абрамович, който има и израелско гражданство и е бивш собственик на футболния клуб от Висшата лига "Челси", стана един от най-влиятелните бизнесмени в света след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. "Форбс" оценява нетното му състояние на 9,2 милиарда долара.

САЩ конфискуват два самолета на Абрамович

САЩ конфискуват два самолета на Абрамович

След съдебна заповед заради констатирани нарушения на наложени санкции