При управлението на Доналд Тръмп Министерството на правосъдието на САЩ се е опитвало да проследи контактите на най-малко трима журналисти, които са писали за намесата на Русия в американските избори през 2016 г., пише "The Washington Post" (WP). Става дума за работата на журналистите през първите месеци от мандата на Тръмп.

Правосъдното министерство е получило достъп до телефонните им контакти и се е опитвало да узнае също с кого са контактували чрез имейлите си.

Уточнява се, че обект на проследяването са станали репортерите на WP Елън Накашима и Грег Милър, както и за бившия служител на изданието Адам Ентоус.

Тримата журналисти са получили официални писма от Министерството на правосъдието, че пред 2020 г. ведомството е придобило данни за телефонните им контакти, като се уточнява, че става дума за разговори, проведени между 15 април 2017 г. и 31 юли 2017 г.

Във връзка с разкритията отговорният редактор на WP Камерън Бар публикува изявление, с което призова министерството да изясни ситуацията.

"Ние сме дълбоко обезпокоени от това, че властта на правителството е използвана в търсене на достъп до контактите на журналистите. Министерството на правосъдието трябва незабавно да изясни причините за тази намеса в работата на репортерите, която е защитена от Първата поправка (на американската конституция - б.р.)" - пише Бар.

В писмата до журналистите не са посочени причините, поради които администрацията на Тръмп е искала достъп до контактите им.

Същевременно е известно, че през юли 2017 г. тримата публикуваха обширна информация за разговори на служители от обкръжението на Тръмп с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. Освен това тримата репортери писаха за усилията на администрацията на президента Барака Обама да попречи на руската намеса в президентския вот в САЩ през 2016 г.

Съветник на Тръмп имал чести контакти с руския посланик в САЩ

Съветник на Тръмп имал чести контакти с руския посланик в САЩ

Това разкри официален американски представител,