Адмирал Джеймс Фого, командир на съюзническото командване на съвместни сили на НАТО в Неапол, коментира за European Western Walkans, текущото сътрудничество между НАТО и Сърбия, КФОР, перспективата на НАТО за Босна и Херцеговина, важността на присъединяването на Северна Македония към Алианса и дали НАТО е в "мозъчна смърт".

"Виждам, че сътрудничеството се подобрява, но що се отнася до Сърбия, наистина зависи от Сърбия колко далеч искат да стигнат в това сътрудничество с НАТО. Искам да кажа в крайна сметка би било чудесно да видим желанието на Сърбия да стане член на НАТО. Като партньор имате избор от ала карт меню, обучение, възможности, учения, обмен, учебни дни, групи ... има 1600 неща, които можете да изберете, които можете да правите с НАТО", обяснява той.

"Така че вие ще изберете какво искате да направите и колко далеч искате да стигнете в тази връзка, а ние ще бъдем там за вас. Явно насърчаваме Сърбия да направи повече и разширяваме отношенията и я правим още по-силна."

"Ние винаги работим много усилено, за да поддържаме това, което според мен е високо ниво на доверие на хората на Косово и Сърбия, така че косовските албанци и косовските сърби, както и всички други етноси и диаспори от населението, които живеят вътре в Косово, а също и в границите на Сърбия. Изпълняваме Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която, нашият мандат е да поддържаме сигурна среда в цялото Косово. Нямаме фаворити. Ние сме силни", коментира адмиралът.

Според него, "отношенията се подобряват и стабилността се засилва, правителствените институции стават все по-демократични и все по-способни да се грижат за себе си и един ден НАТО ще намали присъствието си... Ако можем да помогнем за поддържането на диалога, като осигурим по-стабилна и сигурна среда, ще направим това. Колкото повече увереност имат хората от двете страни на границата, толкова по-голяма е вероятността да говорят."

Относно Босна и Херцеговина, адмирал Джеймс Фого обясни, че "това, което сигурността и стабилността в НАТО слагат на масата, е доверието. Доверие на външни инвеститори. Хората искат да дойдат и да вложат ресурси и пари, за да инвестират в бъдещето. Пазарната икономика ще процъфти и хората ще получат дивиденти. Всичко започва първо със стабилност и сигурност. Не можеш да имаш силна икономика без доверие, стабилност и сигурност, а това идва не само от военната сила, а от силни и способни, надеждни и етични полицейски сили и министър на вътрешните работи, които могат да пазят границите от контрабандисти, трафиканти и др. насилствени екстремистки организации."

"Така че всичко това, което НАТО се опитва да предостави, е в полза на народите на тези страни. Те са наши партньори и ние искаме да им помогнем. Мисля, че може би Република Сръбска се е събудила за това и ние работим в правилната посока. Колкото по-рано, по-добре, толкова по-бързо направим това, толкова по-добре ще бъдат хората в Босна и Херцеговина."

В САЩ не искат малки, слаби и бедни страни в НАТО

В САЩ не искат малки, слаби и бедни страни в НАТО

"По-добре да имаш много богати, могъщи съюзници, когато си изправен пред заплахи"

Той добави, че "Северна Македония спечели мястото да бъде нов член на Алианса. Всъщност, не знам дали знаете, преди да дойда тук, бях в Средиземно море на самолетоносача USS Хари С. Труман. Премиерът Заев и министърът на отбраната Шекеринска, както и началникът на отбраната и председателят на парламента в Северна Македония бяха с него."

"През това време успяхме да им покажем някои от инструментите, които както САЩ, така и НАТО предоставят по отношение на колективната защита в евроатлантическия театър. Ние приветстваме техния принос в защитата на другите 29 нации, когато те се присъединят тук през новата година. Мисля, че те са много професионална сила. Видях хората от Северна Македония и войниците на Северна Македония да действат в целия регион и на Балканите, и в моя щаб. Приветствам ги, колкото по-рано, толкова по-добре", допълва Фого.

Във връзка със срещата на лидерите на НАТО в Лондон и какви са основните послания за страните от Западните Балкани, той коментира, "преди всичко, с цялото си уважение към президента Макрон, категорично не съм съгласен с твърдението, че НАТО преживява "мозъчна смърт". Второ, ще ви кажа, че получих образование във Франция в Institut d'Etudes Politics в Страсбург, Франция, университет Робърт Шуман. И през годините съм използвал до голяма степен моето владеене на езика и разбирането на културата на Франция и в полза за отношенията си с френския народ, френските военни и НАТО. Двата официални езика на НАТО са френски и английски. И така, с течение на времето установих, че няма липса на откровеност нито от френските военни сили, с които работя, нито от френските правителствени служители. Приветстваме това в НАТО."

"Така че в момента сме 29 и предстои да бъдем 30, които имат различни мнения и различни приоритети, а понякога и различни тактически или стратегически проблеми. Важно е да формираме всичко това, което генералният секретар нарича "360-градусов подход". Така че, в зависимост от това къде сте, може да сте съсредоточени върху Севера, Изтока, Юга, може да сте съсредоточени върху руската заплаха, може да сте фокусирани върху насилствена екстремистка заплаха или може да сте фокусирани върху някаква друга заплаха в космоса или в киберпространството. Но е важно всички ние да работим заедно под закрилата на колективната сигурност и ако сме призовани призован от член 5 съгласно за колективна защита", обяснява адмирал Фого.

В Брюкселр, в Лондон, има "много здрав, откровен и открит диалог. Хората изразиха своето мнение, френският президент, моят президент, президентът Ердоган. Всички те имаха категорични мнения относно определени неща. Но ние доказахме, че чрез политическата способност на генералния секретар, чрез способността на НАТО да бъде гъвкав, адаптивен, да слуша и да бъде отворен и възприемчив към тези тревоги на други държави, които са част от Алианса, можем да вървим напред и по пътя , видяхме огромно увеличение на разходите за отбрана на НАТО през последните 4 или 5 години, над 40 милиарда евро, които ще се повишат още повече до 2024 г., като обещанията ще стигнат до това ниво от 2%. Това е добре за колективната отбрана, защото влага ресурси във всички държави на НАТО, за да можем да работим заедно."

"Друго, което искам да добавя е, че красотата на НАТО е, че е 70 години по-млад, а не на 70 години по-стар. И ще сме тук още 70 години. Не бихте могли да пресъздадете такава организация днес. Израства от средата след ВСВ с Вашингтонския договор от 1949 г. Много здрава, много солидна. Ще преминем през цялата текуща дискусия за бъдещето на НАТО и ще бъдем по-силни", коментира адмирал Джеймс Фого, командир на съюзническото командване на съвместни сили на НАТО.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море