Адвокатът, представляващ християнката, оправдана за богохулство след излежани осем години от смъртна присъда, е избягал от Пакистан, страхувайки се за живота си, съобщава Би Би Си.

Саиф Мулок е коментирал пред агенция "Франс прес", че е трябвало да напусне страната, за да може да продължи да представлява Ася Биби, чиято присъда беше отменена от съдиите в сряда.

Пакистан блокира телефонните в страната, ислямисти протестират срещу християнка

Пакистан блокира телефонните в страната, ислямисти протестират срещу християнка

Ислямисти блокират пътища, а военните призовават да не се налага тяхната намеса

Властите след това се договориха да забранят на Биби да напусне Пакистан, за да прекратят насилствените протести срещу съдебното решение. Правозащитници разкритикуваха остро споразумението, изтъквайки, че това е равносилно на подписването на "смъртно наказание" за Биби.

Ася Биби беше осъдена през 2010 г. за обида на пророка Мохамед по време на скандал със съседи, а мнозина призоваха за възобновяване на смъртното наказание след оправдателната ѝ присъда.

Осъдена на смърт за богохулство християнка обжалва присъдата си в Пакистан

Осъдена на смърт за богохулство християнка обжалва присъдата си в Пакистан

Пакистанският върховен съд не разгледа случая

Мулок коментира по-рано тази седмица, че тя ще трябва да се премести в западна страна заради собствената ѝ безопасност. Преди това са правени редица опити да бъде убита.

Няколко страни ѝ предложиха убежище.

Министърът на информацията на Пакистан Фауад Чаудри защити правителството срещу обвиненията, че сделката, постигната с ислямистка партия, е капитулация пред екстремисти.

Той заяви, че правителството ще "предприеме всички необходими мерки", за да гарантира безопасността на Ася Биби.

Мулок обаче нарече споразумението "болезнено".

Адвокатът подчерта, че е решил да напусне Пакистан, тъй като "не е възможно" да продължава да живее в страната, добавяйки: "Трябва да остана жив, тъй като все още трябва да водя юридическа битка за Ася Биби."