Скандалът около аферата „Бетанкур" във Франция се разраства.

Електронното издание на френския „Le monde" съобщава, че компанията „Л'Ореал" е превеждала всяка година 710 000 евро на фирма, създадена през 1996г. година от светския фотограф Франсоа-Мари Бание. Организацията е била свързана с козметичния гигант чрез договор, който е гарантирал изплащането на сумата.

Припомняме, през декември 2007 г. дъщерята на 87-годишната Бетанкур - Франсоаз Бетанкур Майерс, подаде жалба срещу 63-годишния фотограф.

Според нея той се е възползвал от влошеното психическо здраве на майка й и е получил от богатата наследница подаръци на стойност 1 млрд. евро, сред които застраховки живот и произведения на изкуството.

Домът на милиардерката Лилиан Бетанкур беше претърсен преди седмица от френската полиция.

Имената на Лилиан Бетанкур и френския президент Никола Саркози бяха намесени през последните седмици в скандал с незаконно дарение.

Според бивша счетоводителка на милиардерката, през 2007 г. ковчежникът на партия Съюз за народно движение Ерик Вьорт е получил 150 хиляди евро за финансиране на президентската кампания на Саркози при законов праг от 7500 за партия и 4600 за отделен кандидат. В момента Вьорт заема поста социален министър в правителството.

Миналата седмица френската прокуратура започна разследване на информациите за нелегално финансиране президентската кампания на Никола Саркози.

Президентът отрече да е получавал пари от 87-годишната собственичка на L'Oreal, а Ерик Вьорт нарече случилото се „политически заговор".