Румъния и България постигнаха споразумение с Австрия за присъединяване към европейското Шенгенско пространство за свободно движение по море и въздух през март 2024 г. Това съобщи АФП.

Агенцията се позова на румънското правителство.

"След 13 години Румъния най-накрая ще се присъедини към Шенген! Имаме политическо споразумение за това", написа румънският министър-председател Марсел Чолаку в сряда във "Фейсбук".

Румънското министерство на вътрешните работи съобщи в изявление, че е постигнато "политическо споразумение" между трите държави за разширяване на зоната "до въздушните и морските граници" на Румъния и България "от март 2024 г.".

Въпросът за отварянето на сухопътните граници е отложен за обсъждания, които ще се проведат през следващата година.

Австрия, която преди година наложи вето на влизането на двете държави, в началото на декември представи идеята за така наречения "въздушен Шенген".

Обрат: Австрия запазва правото си на вето за Шенген,a преговорите продължават

Обрат: Австрия запазва правото си на вето за Шенген,a преговорите продължават

България и Румъния се зарадваха преждевременно, пише австрийската преса

Тя заяви, че е готова да облекчи правилата, регулиращи въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС.

Румъния и България, които са членове на ЕС от 2007 г. насам, бяха отхвърлени в края на 2022 г. от обширната зона, в която над 400 млн. души могат да пътуват свободно без контрол по вътрешните граници.

Австрия, която от години се оплаква, че й се налага да понася непропорционално голям брой незаконна имиграция в резултат на лошо защитените външни граници на Шенген, наложи вето на техните молби.

Властта все пак чака потвърждение от Австрия за Шенген по въздух и море
Обновена

Властта все пак чака потвърждение от Австрия за Шенген по въздух и море

Оказва се, че преговорите продължават..

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и асоциираните им съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.